Tinder

De 12 grootste nadelen van Tinder!

nadelen van tinder

Iedereen heeft wel van Tinder gehoord, wereldwijd is het de populairste dating app. Bovendien is het ook in Nederland erg populair, het telt in Nederland ruim 1,2 miljoen gebruikers. Je zou verwachten dat je snel de liefde op Tinder gaat vinden, maar dit is niet het geval. Sterker nog, je kunt beter niet van Tinder gebruik maken als je weet welke nadelen van Tinder er allemaal zijn.

Benieuwd na de nadelen van Tinder? In dit artikel ga je meer te weten komen over de 12 grootste Tinder nadelen. Hou je hart maar vast, want na het lezen van deze nadelen wil je waarschijnlijk niet meer van Tinder gebruik maken.

Tinder nadelen in het kort:

 • Het is vleeskeuring
 • Je hebt oppervlakkig contact bij een match
 • Veel gebruikers zijn op zoek naar vlugge contacten
 • Veel nepprofielen
 • Je ziet bekenden
 • Veel gebruikers blijven single
 • Het swipen is verslavend
 • Veel Tinder gebruikers hebben al een relatie
 • Je bent afhankelijk van het Tinder algoritme
 • Betaalde abonnementen zijn duur
 • Het is alleen populair onder de jongere doelgroep
 • Tinder verzamelt alle gegevens van je

De 13 beste Tinder alternatieven!

De 12 grootste nadelen van Tinder

1. Het is alleen maar vleeskeuring

Tinder werkt met een soort vlug beoordelingssysteem waarbij je andere profielen één voor één beoordeeld. In een profiel zie je voornamelijk foto’s van iemand staan en je kunt vervolgens het profiel naar rechts swipen om iemand leuk te vinden of naar links swipen om iemand over te slaan.

Dit is de hoofdzakelijke werking van Tinder, waardoor veel Tinder gebruikers alleen letten op iemands uiterlijk. Ziet iemand er goed, met andere woorden lekker uit? Dan geven ze een like. Ziet iemand er niet zo goed eruit? Dan wordt het profiel overgeslagen. Hierdoor kom je niet te weten hoe iemand echt is en keur je alleen iemands uiterlijk.

2. Oppervlakkig contact met andere gebruikers

Zodra beide Tinder gebruikers elkaar leuk vinden, ontstaat er een match en kun je met elkaar in contact komen. Echter zodra er een match ontstaat, heb je oppervlakkig contact met andere gebruikers, waarbij er vaak weinig nuttigs wordt gezegd.

Allereerst wordt een gesprek op Tinder vaak begonnen met een slechte en ongemakkelijke openingszin. Het gesprek wordt bijvoorbeeld gestart met ‘Hey, deed het pijn toen je uit de hemel viel’ of ‘ik ben mijn telefoonnummer kwijt, mag ik de jouwe’.

Na zo’n slechte of ongemakkelijke openingszin heb je vaak kort en oppervlakkig contact over wat iemand doet met zijn of haar leven. Bovendien is de kans ook nog groot dat iemand plots niet meer reageert.

Doordat je weinig nuttige gesprekken gaat hebben, zullen weinig matches ook daadwerkelijk een date worden.

Tinder

3. Je ziet bekenden op Tinder

Doordat Tinder enorm populair is in Nederland maken er veel singles gebruik van. Dit heeft echter ook veel nadelen, zo ga je bekenden tegenkomen op Tinder. Zo kun je je exen tegenkomen, vrienden of mensen waarmee je ruzie hebt. Dit kan voor extra ongemakkelijke situaties zorgen omdat mensen soms een bepaald oordeel over je hebben omdat je van Tinder gebruik maakt.

Gelukkig heeft Tinder wel een tool ontwikkeld waarmee je bekenden op Tinder kunt blokkeren en ze niet tegen gaat komen. Dit doe je door middel van het telefoonnummer of e-mailadres wat in jouw contacten staat te blokkeren. Alsnog kom je nog wel steeds bekenden tegen waarvan jij niet de contactgegevens in je telefoon hebt staan.

Lees ook:

4. Veel gebruikers blijven onsuccesvol

Een ander nadeel van Tinder is dat veel gebruikers onsuccesvol blijven in de liefde. Uit onderzoek van twee professoren blijkt dat uit 269 studenten die Tinder gebruikten, slechts 20% een onenightstand heeft gehad of liefde heeft gevonden. Dat betekent dat ruim 8 van de 10 Tinder gebruikers nooit een onenightstand of een relatie gaat vinden.

Dit is misschien wel het grootste nadeel van Tinder. Veel gebruikers op Tinder gebruiken het voor de fun en zijn nooit van plan om met iemand af te spreken. Ook het oppervlakkige contact met matches zorgt ervoor dat er niet snel een date komt.

5. Veel mensen zijn op zoek naar vlugge contacten

Als je op zoek bent naar liefde of een serieuze relatie is Tinder dan ook geen aanrader. Veel Tinder gebruikers gebruiken de app om vlugge en oppervlakkige contacten te vinden. Op de app draait het eigenlijk alleen maar om seks.

Dit kan voordelen bieden als je hiernaar op zoek bent, maar als je op zoek bent naar iets serieus kun je Tinder beter niet gebruiken.

6. Niet iedereen is hoe hij of zij zich voordoet

Een ander nadeel van Tinder is dat er veel nepprofielen te vinden zijn en niet iedereen zich voordoet zoals hij of zij is.

Veel bekende trucjes op Tinder zijn dat gebruikers liegen over hun leeftijd (om ouder te zijn) of dat ze de Instagram foto’s van iemand anders gebruiken en zich vervolgens voordoen als die persoon. Deze trucjes komen vaak voor onder de jongere doelgroep.

tinder veiligheidscentrum

7. Het is verslavend

Een keer van Tinder gebruik maken, lijkt misschien onschuldig. Maar als je dit vaker doet, gaat het verslavend worden. Tinder is namelijk zo ontwikkeld dat je hersenen dopamine krijgen als je een match krijgt, een match wordt namelijk door je hersenen gezien als een soort beloning. Hierdoor wordt het al heel snel verslavend en ga je de dating app snel zien als een soort spel, in plaats van een app om de liefde te vinden.

8. Veel Tinder gebruikers zijn al bezet

Uit onderzoek is gebleken dat veel Tinder gebruikers eigenlijk al een relatie hebben en niet op zoek zijn naar nieuwe liefde. Onderzoekers onderzochten ongeveer 1500 Tinder gebruikers om te kijken of ze single waren. Van de 1500 deelnemers aan dit onderzoek hadden ongeveer 300 deelnemers al een relatie.

Ruim 22% van de Tinder gebruikers blijkt dus al een relatie te hebben en zijn niet op zoek naar nieuwe liefde. Mensen die Tinder gebruiken terwijl ze een relatie hebben, doen dit vaak uit nieuwsgierigheid of willen met andere mensen chatten.

9. Je bent afhankelijk van het Tinder algoritme

Als je van Tinder gebruik maakt ben je afhankelijk van het Tinder algoritme, je bent afhankelijk in welke volgorde jouw profiel wordt getoont aan andere gebruikers. Het kan namelijk zijn dat het ene profiel veel vaker wordt vertoond aan andere gebruikers dan het andere profiel.

Het Tinder algoritme is voornamelijk afhankelijk van ‘hoe goed jij eruitziet’. Zie je er goed uit? Dan wordt je profiel duizenden keren vertoond aan andere gebruikers. Ben je geen model of ligt voor jou de focus wat minder op je uiterlijk? Dan wordt dit opgemerkt door het algoritme en wordt je profiel veel minder vaak getoond.

Bovendien is er een verschil tussen mannelijke en vrouwelijke profielen in het Tinder algoritme, vaak worden vrouwelijke profielen veel vaker getoond aan andere gebruikers op de app.

10. Tinder Plus, Gold of Platinum zijn duur

Eén van de redenen waarom Tinder zo populair is geworden, is doordat je het gratis kunt gebruiken. Je kunt gratis profielen swipen, matchen en berichten uitwisselen zonder te hoeven betalen. Als gratis lid heb je echter bepaalde limieten en kun je niet alle functies gebruiken die op Tinder beschikbaar zijn.

Om extra voordelen te ervaren en alle functies te kunnen gebruiken, kan je kiezen voor een Tinder abonnement. De dating app heeft 3 verschillende soorten abonnementen beschikbaar die ieder hun eigen prijzen en voordelen hebben, namelijk Tinder Plus, Tinder Gold en Tinder Platinum.

Als je weinig matches krijgt, is het slim om een betaald abonnement aan te schaffen, zo kun je meer dates krijgen. Het nadeel van Tinder is echter dat de betaalde abonnementen erg prijzig zijn, soms wel €32 per maand. Deze kosten van een abonnement zijn erg prijzig in vergelijking met bijvoorbeeld de dating apps Lexa, Parship en EliteDating.

tinder kosten

11. Tinder weet meer van je dan je denkt

Je denkt misschien dat Tinder niet zoveel informatie van je weet, behalve de gegevens die je zelf hebt opgegeven. Dit zijn gegevens zoals je foto’s, opleiding, werk en voorkeuren.

Als je hiervan uitgaat, dan heb je het mis. Tinder weet veel meer informatie van je dan dat je denkt. Een journalist van de Britse krant The Guardian vroeg haar gebruiksgegevens bij Tinder op. Het resultaat was een document met meer dan 800 pagina’s met persoonlijke informatie.

Wat blijkt is dat Tinder gegevens bijhoudt zoals je aantal matches, hoelang je naar een profiel kijkt, welke woorden je vaak gebruikt en hoe je chats verlopen. Het is dus best schokkend wat Tinder allemaal van je weet. Het gebrek aan privacy is dus één van de grootste nadelen van Tinder.

12. Alleen populair onder jongeren

Onlangs dat Tinder door veel mensen wordt gebruikt, is de app voornamelijk populair onder jongere generatie tot en met 30 jaar. Dit is een erg groot nadeel mocht je ouder zijn, want je gaat veel minder mensen van jouw leeftijd tegenkomen.

Mocht je ouder zijn dan 30 jaar dan passen gelukkig andere dating apps weer beter bij je.

De 3 beste alternatieven voor Tinder

Liever niet meer van Tinder gebruik maken nadat je deze nadelen hebt gelezen? Wij hebben hier 3 alternatieven die beter zijn dan Tinder.

1. Lexa – het beste Tinder alternatief

Lexa app

De dating app Lexa is het beste Tinder alternatief en het is misschien nog wel beter dan Tinder. Lexa is volledig gefocust op de Nederlandse markt en is razend populair. Cijfers bevestigen dit wel, per maand worden er meer dan 4,8 miljoen berichten via de dating app gestuurd.

Anders dan op Tinder is er op Lexa geen sprake van vleeskeuring. De app werkt met uitgebreide profielen die veel informatie over iemand bevatten. Je gaat op zoek naar leuke singles in je omgeving door gebruik te maken van een zoekfilter, matching of een vlug beoordelingssysteem.

Je hoeft op Lexa niet eerst te wachten tot je een match hebt om berichten te kunnen sturen. Zie je een leuk iemand? Dan kun je direct met die persoon in contact komen en zul je al snel een diepgaand gesprek hebben. De Lexa app valt volledig gratis te downloaden en te gebruiken.

Voordelen

 • Geen vleeskeuring
 • Veel gebruikers worden succesvol
 • Geen nepprofielen
 • Meer opties en mogelijkheden

Nadelen

 • Iets minder populair dan Tinder
Gratis aanmelden op Lexa!

2. Parship – de nummer 1 app voor serieuze relaties

Parship app

Op Tinder is de kans klein dat je succesvol wordt in de liefde, dit is totaal anders bij Parship. Op deze dating app wordt ruim 38% van de gebruikers succesvol in de liefde. Parship wordt daarom ook wel de dating app voor serieuze relaties genoemd.

De reden dat veel gebruikers succesvol worden op Parship komt door het uitmuntende matchingsysteem. Het gebruikt geen vlug beoordelingssysteem, maar je wordt met andere singles gematcht op basis van je persoonlijkheid, levensstijl en voorkeuren. Wanneer je een leuk iemand ziet, kun je direct met die persoon in contact komen en zul je diepgaande gesprekken hebben.

Anders dan op Tinder zul je op Parship geen last hebben van singles die op zoek zijn naar vlugge contacten, doet iedereen zich voor zoals hij of zij is en hier ben je niet afhankelijk van een bepaald algoritme.

Voordelen

 • Voor serieuze relaties
 • Diepgaande gesprekken
 • Niet afhankelijk van een algoritme
 • Alle gebruikers zijn vrijgezel

Nadelen

 • Het aanmelden duurt even
Gratis aanmelden op Parship!

3. EliteDating – de app voor hoger opgeleiden

elitedating app

Beschik je over een hbo- of wo diploma? Dan zul je wellicht gemerkt hebben dan je weinig aansluiting vindt op Tinder. In dit geval is EliteDating de beste dating app voor jou. EliteDating is de beste dating app voor hoger opgeleiden en hier heb je veel kans om de liefde te vinden. Maandelijks worden meer dan 2500 gebruikers succesvol in de liefde.

EliteDating maakt geen gebruik van een vluchtig beoordelingssysteem, maar van een uitgebreid matchingsysteem. Op de app word je met andere hoger opgeleiden gematcht die goed passen bij je karakter en voorkeuren. Dit scheelt een hoop tijd, omdat je direct singles ziet die goed bij je passen. Vervolgens kun je direct met je matches in contact komen en zul je diepgaande gesprekken hebben.

De EliteDating dating app is wel wat minder populair dan Tinder, dit komt doordat het specifiek voor hoger opgeleiden is bedoeld. Wekelijks melden meer dan 1500 nieuwe gebruikers zich aan bij de app.

Voordelen

 • Speciaal voor hoger opgeleiden
 • Geen vleeskeuring
 • Geen nepprofielen

Nadelen

 • Iets minder populair dan Tinder
Gratis aanmelden op EliteDating!
Nick Evertse
Nick Evertse is de datingexpert die weet welke dating app jij moet kiezen om succesvol te worden. Hij heeft honderden dating apps getest en weet precies waar je de meeste kans maakt op daten of relaties. Verder is Nick Evertse datingcoach en begeleidt hij cliënten bij het daten. Hij is dol op schrijven, bordspellen en daten.

Meer in Tinder

Ook interessant

Niet mogelijk om te reageren.